Grinder van Hogeschool Keulen werkt stoppels ondiep onder | LandbouwMechanisatie

2022-08-19 21:17:50 By : Ms. Alice Xu

Het Instituut voor Bouw- en Landbouwmachinetechnologie van de Hogeschool van Keulen (D.) ontwikkelt de Grinder, een werktuig voor ondiepe grond- en stoppelbewerking. Volgens de onderzoekers snijdt het werktuig de stoppelresten los, verkleint ze en werkt ze ondiep onder.

Het Instituut voor Bouw- en Landbouwmachinetechnologie van de Hogeschool van Keulen (D.) ontwikkelt de Grinder, een werktuig voor ondiepe grond- en stoppelbewerking. Volgens de onderzoekers snijdt het werktuig de stoppelresten los, verkleint ze en werkt ze ondiep onder.

Het werktuig bestaat uit acht rotors. Aan elke rotor zitten tien messen die de gewasresten van graan, koolzaad en maïsstoppels afsnijden, verkleinen en onderwerken. Hiermee zouden de gewasresten eerder vergaan. “Bestaande werktuigen voor stoppel- en grondbewerking zijn relatief groot en zwaar. Dit verhoogt de vermogensbehoefte van de trekker”, zegt Phillip Müller, onderzoeksmedewerker bij het instituut. “Ons werktuig kan zowel snijden als versnipperen en is aanzienlijk lichter, kleiner en gemakkelijker te trekken.”

De Grinder werkt slechts enkele centimeters diep. “Bij gangbare machines worden de gewasresten meestal vijf tot zeven centimeter ondergewerkt. Dit is vaak te diep, omdat onder meer wormen het plantmateriaal op deze diepte moeilijk kunnen bereiken en verwerken. Bovendien vallen vooral lichte kiemen in de zogenaamde kiemrust als ze te diep worden ondergewerkt”, legt Müller uit.

In veldtesten hebben de onderzoekers de Grinder vergeleken met werktuigen zoals cultivatoren, schijveneggen en stro-eggen. Volgens de onderzoekers toonden de testen aan dat de oogstresten veel ondieper in de grond worden ondergewerkt dan bij andere werktuigen. De messen van de Grinder gaan twee centimeter diep door de grond. Door de ondiepe werking is er weinig weerstand en verbruikt de trekker minder brandstof dan bij andere werktuigen, benadrukken de onderzoekers. Helemaal vlekkeloos werkt het werktuig echter nog niet, verklapt Müller. “Ons doel is om over de gehele werkbreedte van het werktuig een maximale werkdiepte van twee centimeter te bereiken.”

Binnen het project werkt de Hogeschool van Keulen samen met machineontwerper Seed2soil en machinefabrikant Saphir Maschinenbau. Het project wordt over een periode van drie jaar gefinancierd door Landwirtschaftliche Rentenbank.

Chris Vlaanderen (1994) studeerde ‘Agrotechniek en Kennismanagement’ in Wageningen. Daarbij volgde hij een minor communicatie in Leeuwarden. Sinds 2015 werkt Chris als redacteur voor LandbouwMechanisatie, Tuin en Park Techniek en Veehouderij Techniek. Naast het schrijven van artikelen produceert hij podcasts over de technische ontwikkelingen in de akkerbouw en groensector.

Aardappelen telen en minimale grondbewerking gaan prima samen. Dat meldden drie Canadese aardappeltelers dit voorjaar op het Canadian Spud Congress. Lees verder

De Enduro cultivator van Kverneland is er nu ook in een getrokken variant. De Enduro T en de Enduro Pro T zijn er in werkbreedte van 4 tot 5 meter. Lees verder

De Zweedse machinefabrikant Väderstad presenteert een nieuwe Carrier schijveneg. De Carrier XT is er met drie werkbreedtes: 4,25, 5,25 en 6,25 meter.... Lees verder

Om minder afhankelijk te zijn van glyfosaat ontwikkelen veel machinebouwers een cultivator die de onkruidwortel oppervlakkig afsnijdt. De Pentatiller... Lees verder

Percelen in de Belgische regio Westhoek liggen bezaaid met explosieven uit de Eerste Wereldoorlog. Akkerbouwer Koen Rooze maakte al drie keer mee dat een ‘obus’ ontplofte tijdens de grondbewerking.

Op een landweggetje in Herzele (tussen Steenvoorde en Meteren), net over de Franse grens, rijdt Bertrand van der Heyde (60) met zijn International 745 XL en een Euroc-veldspuit.

Op een paar minuten rijden van het hart van Diksmuide (B) heeft Dezeure een nieuwe productielocatie gebouwd. Daar wil de fabrikant van kiepwagens, overlaadwagens en mesttanks de jaarproductie verdubbelen van 250 naar 500 stuks.

In een loods op een industrieterrein in Harelbeke (B) staan 160 oldtimers tentoongesteld. Het is de privécollectie van Michel Geldof (90), wiens carrière begon in de vlaswereld.

LandbouwMechanisatie biedt akkerbouwers en loonwerkers relevante, degelijke, diepgravende en vooral onafhankelijke informatie over techniek in de akkerbouw